لوگو


مقالات کشاورزی ، سموم کشاورزی ، آفات و بیماری ها ، علف های هرز ، گیاهان دارویی

PageRank
نویسندگان
آمار بازدید
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • تعداد کل پست ها :
کشاورزی
صفحه نخست             تماس با مدیر           پست الکترونیک               تبلیغات                 
سه شنبه 23 آذر 1389 :: نویسنده : علیرضا

درخت خرما :

نام علمی : Phoenix dactylifera

‌رده تک لپه‌ایها نه تنها از لحاظ تفاوت در تعداد لپه‌یها از دو لپه‌ایها متمایز هستند بلکه از نظر اختصاصات دیگری مانند اختصاصات جنینی شناسی ، ریخت شناسی و تشریحی نیز با دو لپه‌ایها تفاوت دارند. گیاهان راسته چمچمه داران Spadisiflorole با دارا بودن گل آذین سنبله عادی و محوری ضخیم ساده و یا منشعب به نام میله (اسپادیس) مشخص هستند. دانه‌های این گروه گیاهی آلبومن دارند و وجود چمچمه در گل آذین آنها نشانه‌ای از چگونگی تکامل در این گروه و نیز معرف به تحلیل رفتن قطعات گل در آنهاست. تیره خرما palmaceae یکی از تیره‌های مهم این راسته است.

گیاهانی به صورت درخت تنه‌ای بدون انشعاب (stipe) ، در انتهای تنه دارای یک دسته برگ با رگبرگهای شاخه‌ای و یا پنجه‌ای هستند. پهنک برگها در طول رگبرگ ثانوی معمولا دارای پارگی و شکافهای طولی عمیق است. گل آذین معمولا به شکل اسپادیس منشعب و به صورت سنبله‌ای مرکب است که بوسیله یک چمچمه مشترک و چمچمه ثانوی پوشیده می‌شود. گلها غالبا تک جنسه دارای 3 کاسبرگ ، 3 گلبرگ ، 6 پرچم و 3 تا برچه هستند.

این تیره دارای 23 جنس و 1200 گونه است که روی هم رفته تیره‌ای بزرگ و بسیار مشخص را در سراسر مناطق استوایی مرطوب تشکیل می‌دهند. مراکز اصلی انتشار نخلها عبارتند از: آفریقا ، آمازون ، سواحل استوایی آفریقا ، آسیا ، هند و مالزی. تیره نخل در دوره کرتاسه ظاهر شده و در طول دوره گسترش تنوع یافته است.


انواع تنه خرما

تنه‌های راست و استوانه‌ای و به شکل ستون: ارتفاع آنها در نارگیلها گاهی تا 80 متر می‌رسد و در انتها تاجی از برگهای بسیار بزرگ دارند.

تنه‌های بالارونده یا پیچان: بسیار نرم و قابل انعطاف و طنابی شکل هستند، این ساقه‌ها گاهی بوسیله برگهای خادار به تکیه گاه چسبیده و بالا می‌روند. طول این تنه‌ها که باریک هستند از 100 تا 400 متغیر است.

تنه‌های تحلیل رفته و کوتاه: در بعضی از نخلها که آنها را نخلهای بدون ساقه هم می‌گویند، طول تنه از چند سانتیمتر تجاوز نمی‌کند.

تنه یا ساقه‌های منشعب: در این گروه استیپ به معنای واقعی وجود ندارد و این دسته از نخل‌ها بسیار نادرند و ساقه دارای انشعابات دو شاخه‌ای است.

انواع برگ خرما

تیپ شانه‌ای یا تیپ نخل و نارگیل: در این تیپ شاخکهای برگ نامنظم و غالبا پاره شده‌اند.

تیپ بادبزنی شکل: در این تیپ ، برگها عمومی پایا هستند و چندین سال روی ساقه باقی می‌مانند. سقوط آنها مانند دو لپه‌ایها به صورت یکپارچه صورت نمی‌گیرد بلکه پایین آنها پاره شده و به صورت رشته‌های فیبری برای مدت طولانی و نامعلوم روی ساقه باقی می‌مانند در اصطلاح لیف خرما را تشکیل می‌دهند.

استیپ خرما با آنکه قطر زیادی دارد، همیشه ساختار اولیه و به عبارت دیگر ساختار اصلی ساقه تک لپه‌ایها را حفظ کرده است. دسته آوندی در حلقه‌های هم مرکز محیطی ساقه بسیار زیاد و کوچک هستند و به علت کمی آوندهای چوبی و نداشتن حلقه اسکلرانشیمی در اطرافشان سختی کمتری دارند. دسته‌های آوندی حاشیه ساقه پس از پس طی چند میانگره به تدریج متوجه بخش مرکزی آن شده و در چند گره بعدی وقتی در مرکز قرار گرفتند با یک خمیدگی متوجه خارج ساقه گردیده وارد برگ می‌شوند. در ساختار برگ هم پارانشیمی یکنواخت وجود دارد و د زیر سطح رویی آنها پارانشیم نرده‌ای دیده نمی‌شود.

ساختار عمومی گل در نخلها

گلها در اصل هرمافرودیت هستند. نخلها یک‌پایه هستند یا دو پایه. در گونه‌های یک‌پایه مانند نارگیل ، گلهای نر در انتهای اسپادیس یا محور گل آذین و گلهای ماده در قاعده آن قرار می‌گیرند. گل نر و گلهای ماده خرما باهم تفاوت دارند. یعنی گلهای ماده از گلهای نر درشت‌ترند. میوه همیشه یک برچه‌ای است و بر حسب حالات مختلف به صورت سته و شفتی است که غالبا با پولکهای همپوش پوشیده می‌شود. دانه دارای جنینی کوچک فاقد ریشه‌چه و سرشار از آلبومن است.

رده بندی تیره خرما

طایفه phytelephasieae که شامل دو گروه است و گل فاقد پوشش و میوه مرکب و گل دارای پوشش و میوه ساده است.

طایفه carypheae که شامل دو گروه به صورت برچه‌های آزاد و برچه‌های پیوسته است مانند جنس خرما

طایفه Lepidocarpeae که شامل دو گروه است و میوه محصور در پولکهای همپوش و میوه برهنه و فاقد پولکهای همپوش است. مانند جنس رافیا

طایفه بوراسه که شامل دو گروه ،‌ برگها بادبزنی شل و دارای تقسیمات پنجه‌ای و برگها دارای تقسیمات شانه‌ای و پر مانند است. مانند جنس لاتانیا.

طایفه Cacoseae ، میوه شفت دارای هسته منفذدار مانند جنس نارگیل.

طایفه Areceae ، میوه شفت دارای هسته فاقد منفذ مانند جنس آرکا.

خرما   Date

نام علمی  Phoenix dactylitera

خُرما درختی است از تیره گرمسیری جزو تیره نخلها که میوه‌اش جزو میوه‌های سته می‌باشد یعنی تمام قسمت بریکاری آن گوشتی و محتوی مواد غذائی است. دارای هسته‌ای سخت و پوست نازک و طعم شیرین که به شکل خوشه‌ای بزرگ از شاخه آویزان میگردد و برگهای آن بزرگ است. ارتفاع نخل به ۱۰ تا ۲۰ متر یا بیشتر می‌رسد.

کاربرد و اهمیت اقتصادی گیاهان تیره خرما

نخلها نقش مهمی در اقتصاد ضعیف مردم مناطق استوایی دارند و از نظر تامین غذا و صنایع محلی حائز اهمیت فراوان هستند. میوه نخل یا خرما در الجزایر ، مصر ، ایران و برخی از کشورهای عربی خوراکی است. از چوب و برگ نخلها در صنعت استفاده زیادی می‌شود. از شیره عده‌ای از نخلها مانند رافیا در تهیه نوشیدنیها استفاده می‌شود. در آمریکای گرمسیری از آلبومن دانه‌های گون‌ای نخل به نام فیت الفاس ماکروکارپا به عنوان عاج گیاهی استفاده می‌کنند.

درخت خرما یكی از مقدس ترین و قدیمی ترین درختان میوه شناخته برای انسان است پیدایش درخت خرما در جهان از دوران دوم زمین شناسی آغاز شده اما زمان پی بردن انسان به ارزش غذائی خرما و كاشت درخت آن به شش هزار سال پیش از میلاد می رسد.مبداء اصلی این گیاه بدرستی مشخص نیست. بعضی از دانشمندان مبداء اصلی آن را در اسیا و كرانه های خلیج فارس و گروهی دیگر زیست گاه اصلی خرما را شمال آفریقا یا شبه قاره هند می دانند. بر اساس شواهد باستان شناسی قدمت كشت نخل خرما در ایران به بیش از شش هزار سال می رسد. در حال حاضر خرما در هر پنج قاره دنیا و در بیش از 30 كشور كشت و مورد بهره برداری قرار گرفته است. این میوه پرخاصیت برای مردم کشوررهای راوپایی و آمریكایی تا حدی ناآشنا است و آنرا فقط در كیك و شیرینی مصرف می كنند ولی در خاورمیانه و مخصوصا در كشورهای عربی بعنوان یك غذای اصلی بكار می رود .

سابقه کشت این درخت در دنیا به بیش از 5000 سال پیش رسیده و کاشت آن در ایران از بدو تاریخ و تشکیل سلسله هخامنشی معمول بوده است. تکثیر این درخت بوسیله هسته خرما یا بوسیله جابجا کردن پاجوشها (جوانه های خرما)  ( در زبان محلی تیم )صورت می گیرد. بهترین وسیله تکثیر خرما همان جابجا کردن درخت کوچکی است که اطراف درخت نخل مادر تولید می شود. بهترین فصل تکثیر، تابستان و ماههای تیر و مرداد است. طریقه باروری این درخت بدینصورت است که به ازاء هر 95 اصله درخت ماده ، 15 اصله پایه نر در نظر گرفته می شود و خوشه ها را از درخت نر درمی آورند و درختان ماده را باور میکنند که در اصطلاح محلی به این عمل( اوار ) می گویند. درخت خرما دارای انواع مختلف می باشد و بعضی معتقدند به 400 نوع می رسد.

اعراب خرما را با خود به اسپانیا بردند. بعدها به تدریج خرما از آسیا و عمدتاً خاورمیانه به استرالیا و قاره آمریكا نیز برده شد. سیاحان اسپانیایی نیز خرما را به نیومكزیكو و كالیفرنیا معرفی كردند تا جایی كه كالیفرنیا امروزه یكی از تولیدكنندگان خرما است. خرما از قرن ها پیش در جنوب ایتالیا، سیسیل و یونان كاشته می شد اما میوه قابل توجه و خوراكی در این نواحی به بار نمی آورد. میوه خوراكی خرما از زمره غذاهای اصلی مردم الجزایر، مراكش، تونس، مصر، سودان، عربستان، ایران و... به شمار می آید. امروزه پیشرفت های كشاورزی و تكنولوژی باعث پیشرفت و بهبود صنعت كشت خرما شده است.عراق همواره بزرگ ترین تولیدكننده خرما در جهان بوده و سالانه نزدیك به ۶۰۰ هزار تن خرما تولید می كند. بصره به خاطر ارقام بسیار مرغوب خرما شهرت جهانی دارد. جنس فونیكس در ایران تنها دارای یك گونه است كه همان خرمای معمولی یا خوراكی است. این گونه در مناطق گرمسیری جنوب ایران كاشته می شود و دارای فرم های اصلاح شده بسیاری است. در ضمن گونه ها و فرم  های زینتی چندی نیز از این جنس به ایران وارد شده است. معروف ترین و پرطرفدارترین نوع خرما در ایران خرمای مضافتی بم است. از زمره سایر واریته هایی كه در سایر كشورها متداول ترند می توان به واریته های «هیانی»، «خدر اوبی»، «خستاوی»، «مكتوم»، «سعیدی»، «امیر حاجی»، «برهی»، «زهدی» و... اشاره كرد. گیاه خرما صرف نظر از واریته آن نوعی نخل راست قامت است كه ارتفاع آن به ۳۶ _ ۳۰ متر می رسد. تنه خرما از بقایای به جامانده از غلاف برگ ها به وجود می آید. برگ های خرما پرمانند، بزرگ و به طول شش متر است. هر برگ از درون غلافی خارج می شود كه توسط شبكه ای از فیبرها احاطه می شود. گل های كوچك و معطر آن روی دو گیاه نر و ماده پدیدار می شوند. گل  های ماده سفید و گل های نر شیری رنگ و چرمی اند. هر خوشه بزرگ گل ممكن است حاوی ۱۰۰۰۰ _ ۶۰۰۰ گل باشد.

میوه خرما مستطیلی شكل با پوستی به رنگ قهوه ای تیره متمایل به قرمز یا زرد _ قهوه ای است. پوست میوه پس از رسیده شدن بسیار نازك و لطیف می شود. گوشت آن نیز بسیار شیرین و حاوی یك هسته منفرد و بسیار سخت است.

در اطراف درخت ۱۶ _ ۶ ساله پاجوش های بی شماری وجود دارد كه می توان با انتقال هر یك از آنها به جای مناسب، اقدام به تكثیر گیاه خرما كرد. گیاه خرما مقادیر زیادی گرده تولید می كند كه توسط باد جابه جا می شوند اما مسافت زیادی را طی نمی كنند. در نخلستان ها هر درخت نر برای بارور ساختن و گرده افشانی ۵۰ _ ۴۸ درخت ماده كفایت می كند. امروزه در عربستان و نواحی محدودی از آسیا و آفریقا و همچنین كالیفرنیا برای تسهیل عملیات گرده افشانی، از گرده افشانی مصنوعی استفاده می كنند. اما در گرده افشانی سنتی خوشه گل های نر شكفته شده را به طور وارونه روی خوشه های ماده قرار می دهند و به وسیله طناب یا نخ قیطانی آن را محكم می بندند تا با رشد خوشه و آویخته شدن آن، خوشه نر سر جایش بماند. در مواردی نیز گرده  ها را خشك می كنند و مدت ۶ ماه در شرایط دمایی مناسب نگهداری می كنند.میوه خرما را معمولاً تازه مصرف می كنند یا از آن در تهیه خوراكی هایی مانند كیك، كلوچه، انواع شیرینی، نان خرمایی، پودینگ، بستنی، مربا، ژله، شربت، شیره، سركه و الكل استفاده می كنند. از بقایای دورریختنی میوه نیز در تهیه غذای دام و طیور استفاده می كنند. در غنا و ساحل عاج از شیره خرما، ملاس و الكل استخراج می  كنند. ۱۰۰ گرم میوه تازه خرما دارای ۱۴۲ كالری انرژی است به علاوه حاوی مقادیر قابل توجهی كربوهیدرات، پروتئین، كلسیم، فسفر، آهن و... نیز هست. از پودر هسته خرما هم برای تغذیه جوجه ها استفاده می شود. هسته خرما دارای مقادیر زیادی پروتئین، چربی، كربوهیدرات، استرول و استرون است. از روغن موجود در هسته در صابون سازی و تهیه محصولات آرایشی استفاده می شود. در كشورهای ایتالیا و اسپانیا از بر گ های خرما در انجام آیین های مذهبی استفاده می شود. در شمال آفریقا نیز از برگ ها برای ساخت كلبه، آلونك، سبد، پرده، بادبزن و وسایلی از این دست بهره می گیرند. دمبرگ های چوبی خرما منبع سلولز است و در ضمن از آن در ساخت جارو، عصا، چوب پنبه  ماهی گیری و حتی برای سوخت نیز استفاده می شود. از تنه نخل های قدیمی در ساخت برخی از اجزای داو (انواع قایق های بادبانی در خلیج فارس)، آب برها و پل ها كمك می گیرند. علاوه بر تمامی اینها میوه خرما دارای مصارف پزشكی نیز هست. خرما به خاطر داشتن مقادیری تنین، ویتامین A، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسیداسكوربیك و تریپتوفان و... دارای خواص درمانی است و از آن در درمان سرماخوردگی، گلودرد، تب، ناراحتی های كبدی و احشایی استفاده می شود و حتی آن را برای رفع مسمومیت با الكل نیز مفید دانسته  اند.

درخت خرما در شرایط آب و هوایی گرم و تمام آفتابی به خوبی رشد می كند و میوه می دهد. در مناطقی كه شرایط چندان مناسب نباشد ممكن است كه درخت خرما رشد كند اما میوه نمی دهد. حداقل دمای مورد نیاز در فصل رویش و گل  دهی برای خرما در حدود ۵/۱۷ درجه سانتی گراد است و تنها در مناطقی میوه می دهد كه فصل رویش در آن گرم و طولانی و بدون بارندگی یا با بارندگی اندكی همراه باشد. گیاه خرما نسبت به خشكی مقاوم است اما برای به بار نشستن و تولید محصول مرغوب به آبیاری نیاز دارد. این گیاه خاك های شنی، آهكی و رسی را ترجیح می دهد و در مجموع در بیشتر خاك های سنگین و به خوبی زهكشی شده، رشد می  كند. تهویه مناسب خاك از فاكتورهای مهم رشد خرما است. خرما به طور چشمگیری نسبت به قلیایی بودن خاك مقاوم است تا حدی نیز نسبت به شوری خاك مقاوم است. اما شوری بیش از اندازه به شدت بر میزان محصول و باروری آن تأثیر می گذارد. تكثیر درخت خرما از طریق بذر و عمدتاً با انتقال پاجوش هایی كه در اطراف گیاه والد به وجود می آیند، میسر می شود.

میزان محصول نخل های ۸ _ ۵ ساله در حدود ۱۰ _ ۸ كیلوگرم است اما این میزان در نخل های ۱۳ ساله به ۸۰ _ ۶۰ كیلوگرم می رسد. برخی از ارقام اصلاح شده محصولی معادل ۱۰۰ كیلوگرم هم تولید می كنند. برداشت محصول خرما عمدتاً با برداشت كل خوشه همراه است. پس از برداشت خوشه آن را در شرایط دمایی مناسبی انبار می كنند تا میوه ها كاملاً رسیده شوند. میوه خرما از زمان تشكیل تا هنگام رسیده شدن باید چهار مرحله را پشت سر بگذارد كه عبارتند از :

۱) مرحله نخست كه ۱۷ هفته طول می كشد و حاصل آن میوه ای به رنگ سبز، سفت و تلخ است و ذخیره قند آن را گلوكز و فركتوز تشكیل می دهند.

۲) مرحله دوم شش هفته به طول می انجامد. در این مرحله میوه هنوز سفت است اما رنگ آن به زرد _ نارنجی یا قرمز تغییر می یابد و ذخیره قند آن عمدتاً ساكاروز است.

۳) مرحله سوم كه به آن رطب می گویند، چهار هفته طول می كشد. میوه در این مرحله نیمه رسیده و به رنگ قهوه ای است. ۴) مرحله چهارم دو هفته طول می كشد. در این مرحله میوه رسیده است و وقتی رنگش هنوز روشن است، برداشت می شود و برای رسیده تر شدن در شرایط دمایی مناسب انبار می شود. شرایط دمایی و طول مدت انبارداری بسته به رقم خرمای برداشت شده فرق می كند.

معمولاً اولین درختی که به ثمر می نشیند و رطب و خرما می دهد بیشی و آخرین هلیلی می باشد. از انواع دیگر نخل میتوان به خنیزی، لشت، هلو، خاستویی، گنتال، شاهانی، شکری و ... اشاره کرد. مراحل مختلف رشد میوه نخل بدین صورت است که ابتدا به صورت سفید و مانند پنیر است که به آن (تری) می گویند و بعد به ترتیب خلل، خارک، رطب و بالاخره خرما درمی آید.

خرما میوه ای است با ارزش غذائی بالا كه به علت دارا بودن مواد قندی قابل توجه (حدود 70%) علاوه بر مصرف غذایی در صنعت نیز موارد استفاده فراوان دارد. مصارف مختلف خرما در صنعت شامل شیره خرما شهد خرما (عسل خرما )، قند مایع، سركه خرما،الكل، عصاره نوشابه و خوراك دام می باشد و از هسته آن روغن كربن اكتیو، لوریل الكل، مواد موثر سطحی و از ضایعات آن در تركیب خوراك دام و طیور و از برگ خرما در ساخت انواع ظروف بافتنی، حصیر و از تنه و چوب خرما در كارخانجات نئوپان سازی و كاغذ سازی و همین طور پوشش ساختمانها و پلها استفاده می كنند. خرما به عنوان غذای دوره بحران نظیر سیل،زلزله و جنگ و خشكسالی و همچنین به عنوان غذای اصلی قشر فقیر در مناطق محروم و به ویژه در كشورهای جهان سوم كه با مشكلات سوءتغذیه و گرسنگی مواجه هستند نقش مهمی را ایفا می كند. علاوه بر موارد فوق خرما به دلیل ویژگی های منحصر به فرد نظیر مقاومت به خشكی و كم آبی،تحمل شرایط نا مساعد آب و خاك در زمره معدود گونه های گیاهی است كه توانسته گسترش و اسكان انسان در سرزمین های گرم و لم یزرع دنیای قدیم را امكان پذیر سازد.

تركیبات شیمیایی:

خرما دارای 25 درصد ساكاروز ، 50درصد گلوكز ، و مواد آلبومینوئیدی ، پكتین و آب می باشد . بعلاوه دارای ویتامینهای مختلف منجمله ویتامین A,B,C,E و مقداری املاح معدنی می باشد .

ارزش و خواص دارویی و درمانی میوه خرما

خرما میوه ایی شیرین، خوش طعم و خوش خوراک و در ردیف میو هایی قرار می گیرد که سرشار از کلسیم، فسفر، منیزیم و ویتامین ها بوده که برای تأمین سلامتی بدن بسیار مفید و ضروری می باشند. اسپات خوشه نر خرما که در فارس آنرا تارونه می نامند اگر به صورت تازه مصرف شود بمنظور تقویت کار قلب و کبد بسیار مفید است و مالیدن آن به دندان، باعث تقویت دندان شده از پیوره و چرکی شدن، جلوگیری می کند.

اگر روغن خرما که از خرمای رسیده با مواد میان آن تهیه می شود را با روغن زیتون، مخلوط نموده و روزی چند بار بهم زنند، داروی یکنواختی پدید می آید که برای بهبود زخم معده و سردرد مفید بوده و مالیدن آن به سر، از ریزش مو جلوگیری می کند.

چون آهن خرما زیاد است، با خوردن 15 گرم آن روزانه میتوان رفع نیازمندی از جهت تأمین آهن بدن نمود و کم خونی یا عوارض ناشی از کمبود آهن را به این وسیله برطرف کرد.

بسیاری از دانشمندان از جمله پروفسور Delbet معتقد است که در موارد کمبود منیزیم، زمینه ابتلا به سرطان آماده است. لذا مصرف خرما از جهت داشتن منیزیم، فوق العاده اهمیت دارد، بخصوص آنکه این میوه در مناطقی مصرف می شود که آفتاب، فراوان است (و بعضی تشعشعات آنرا سرطانزا دانسته اند).

منیزیم اثر مخصوصی در درمان جوش و غرور جوانی دارد. از این رو جوانانی که در سن بلوغ هستند و در نقاط معتدل و سرد (غیرمناطق خرماخیز) باشند میتوانند روزانه 2تا3 عدد خرما مصرف کنند.

خرما، در درمان فلج اطفال، مفید است و به مبتلایان این بیماری دادن روزانه چند عدد خرما توصیه میشود. همچنین خرما مقوی سلسله اعصاب می باشد.

اخیراً در آزمایشهای متعددی مشاهده شده که با کمبود منیزیم، قند در ادرار پیدا می شود و وجود منیزیم برای کلیه ها و مثانه، لازم شناخته شده است.

مزه شیرین و خاصیت رفع خلط خرما زیاد است و میتوان 60 گرم آنرا در یک لیتر آب، جوشاند و در مورد زکام و درد گلو و تمام عفونت های ریوی آنرا مصرف نمود.

خرما همچنین یکی از میوه های ملین می باشد. ارزش غذایی این میوه از نظر قند و انرژی زایی، برای ورزشکاران بسیار اهمیت دارد. به عقیده بعضی پزشکان، مصرف روزانه حبه های خرما، یبوست های مزمن را نیز برطرف می سازد.

اخیراً ماده ایی به نام دیوستولنس (Diostulence)، در خرما کشت و استخراج شده که میتوان آنرا نوعی کرتیزن گیاهی دانست و از این جهت آنرا کرتیزن گیاهی نام نهاده اند که کرتیزن انسانی در بدن بهترین داروی ضدحساسیت و آلرژی محسوب شده و برای مبتلایان به بیماریهای روماتیسم و پوست و چشم و بیماریهایی که در نتیجه حساسیت بوجود آمده اند، داروی مفیدی است. خرما نیز همین عمل را انجام می دهد و از حساسیت می کاهد. بعلاوه در کلیه التهابات (پوستی، گوشی، جلوی و 000) موثر بوده و میتوان از خرما برای رفع التهابها استفاده نمود.

براساس بررسی های علمی مشخص شده که مبتلایان به دیابت (بیماری قند) میتوانند به جای قند صنعتی (چغندر قند و شکر) از خرما استفاده نمایند زیرا منیزیم موجود در آن، کار کلیه و لوزالمعده را آسان و از طرفی ویتامین B2 موجود در خرما، جاذب مواد قندی سایر غذاهاست.

وجود پتاسیم و منیزیم درخرما، در تعادل یون های بدن نقش موثری داشته و در شستشوی خون از مواد زائد اثر شگرف دارد. فسفر، فعالیت های فکری را زیاد می کند و در خرما به مقدار کافی وجود دارد. فسفر که وجودش در اعصاب و مغز ضروری است. از ضعف اعصاب و خستگی جلوگیری مینماید  وبرای تقویت بینایی نیز مفید می باشد.

پودر نرم کننده : گرده گل نخل نر به عنوان پودر نرم کننده پوست صورت و دست به کار می رود. پس از جمع آوری گرده، آنرا در ماسوله ایی ریخته و به تدریج بکار می برند.

داروی شکسته بندی: روی هسته خرما، پوسته سفید نازک است که در خرمای خارک و خشک، به آسانی از هسته جدا می شود. این پوسته نازک را شکسته بندها، در گذشته به عنوان دا رو بکار می برده اند.

طبق تحقیقاتی که اخیراً توسط جهاددانشگاهی خوزستان با همکاری اداره کل صنایع این استان، روی هسته خرما بعمل آمده است نشان می دهد که هسته خرما، بین8 تا10 درصد روغن دارد که این مایع، ماده اولیه صنایع شوینده، و پاک کننده  مانند انواع شامپو، پودرلباسشویی و صابون، گزارش شده است

استاندارد خرما

در حال حاضر ایران به عنوان بزرگترین تولید كننده و صادر كننده خرما در سطح جهان مطرح میباشد. واردكنندگان خرمای ایران را میتوان به سه دسته تقسیم كرد

اول كشورهایی كه خرما را به عنوان یك ماده غذایی خریداری میكنند این كشورها عمدتا جزو كشورهای در حال توسعه هستند و حاضر بهپرداخت قیمتهای بالا نمی باشند .

دوم كشورهایی كه خرمای ایران را در بسته بندیهای بزرگ و نا مرغوب خریداری نموده و آنرا پس از بسته بندی مجدد و یا یكسری عملیات نو آوری در بازارهای خودشان بفروش رسانده ولی قسمت عمده آنرا به كشورهای دیگر صادر مینماینداین كشورها معمولا حاضر به پرداخت قیمتهای بالا به خاطركیفیت بسته بندی نمی باشند این گروه بخاطر واسطه گری و یكسری عملیات دیگر قسمت عمده ای از حاشیه بازار را بخود اختصاص میدهند .

سوم كشورهایی كه مصرف كننده نهایی بوده و خرما را بعنوان یك كالای لوكس و تنقلی مصرف مینمایند این گروه از كشورها حاضر به پرداخت قیمتهای بالا بوده اما در عوض خواستار استانداردهای مناسب كیفیتهای بهداشتی خوب و بسته بندی مرغوب میباشند برای افزایش ارزش افزوده ناشی از صادرات خرما بایستی در صدد كسب بازارهای دسته سوم بود لذا استانداردهای مناسب هم بایستی تامین گردد .

در این قسمت ابتدا استانداردهای مربوط به برداشت بسته بندی خرما مورد بررسی قرار میگیرد سپس استانداردهای انواع عمده خرمای صادراتی ایران شامل شاهانی كبكاب قصب مضافتی خشك و صنعتی بززسی میشود .

لازم به ذكر است كه طبق استاندارد شماره 2510 و 803 ایران در تهیه این استانداردها سعی شده است كه ضمن توجه به شرایط موجود و نیازهای جامعه حتی المقدور بین این استاندارد و استانداردهای كشورهای صنعتی پیشرفته هماهنگی ایجاد شود .

استانداردهای برداشت تا بسته بندی

خرمادر مرحله برداشت با یستی رسیده باشد ،زمان رسیدن بستگی كامل به نوع و رقم خرما و شرایط آب و هوایی منطقه كشت و غیره دارد زمان برداشت بایستی دقیقا با زمان رسیدگی هما هنگ باشد نه نارس برداشت شود و تاخیری هم در برداشت نباشد رطوبت خرما در زمان برداشت بایستی حداكثر 18 درصد باشد باعث و چنانچه رطوبت بیش از 18 درصد داشته باشد باعث تراشیدگی و فساد محصول برداشت شده خواهد شد در زمان برداشت خرما بایستی سعی شود كه حداقل ضربه مكانیكی به محصول وارد شود هم در برداشت با دست هم در برداشت با ماشین پرتاب خوشه های خرما از بالای درخت علاوه بر صدمه مكانیكی باعث آلوده شدن خرما به خاك و خاشاك و غیره نیز خواهد شد بعضی از خرماها به خاطر رسیدگی زودتر خودشان از درخت می افتند كه بایستی روزانه آنها را جمع آوری كرده و از مخلوط كردن آنها با سایر خرماهای بر داشت شده جلوگیری شود بایستی از مخلوط كردن انواع واریته های خرما در زمان برداشت و یا مخلوط كردن خرماهای سالم و نا سالم یا رسیده و نارس جلوگیری شود اگر خرمای برداشت شده دارای رطو بت بیش از 18 درصد میباشد بایستی آنها را بر روی لایه ای از حصیر آفتاب نموده و روی آن را با پارچه ای نازك بپو شانید حصیرهای مورد استفاده و همچنین پارچه هایی كه روی محصول قرار میگیرند بایستی در فوا صل منا سب زمانی با حشره كش های مجاز از قبیل مالایتون به مقدار یك گرم در متر مربع سمپاشی و خشك شوند . خوشه هایی كه دانه های خرما از آن جدا شده اند بلافاصله از محل دور شده و در آتش سوزانده شوند در هنگام بسته بندی بایستی دقت شود كه بیش از اندازه ظرف خرما در آنها گنجانده نشود كه باعث لهیدگی خرما میگردد خرمای مورد آزمون باید یكدست بوده هر یك از ویژگیها بیش از حد مجاز باشد خرما مشمول درجه بندی در استاندارد نمی باشد.


http://www.palmdoctor.com/images/Palms/Phoenix_dactylifera2.gifhttp://img.tebyan.net/big/1382/08/88284420335512032391811441569161496396.jpg




نوع مطلب : درختان میوه، 
برچسب ها : خرما، درخت خرما، گیاه خرما، گیاه، درخت، درختان، آفات، بیماریها، بیماری، علف هرز، علف، گیاهان، زراعت، زراعی، شته، كنه، خواص، درمان، palmaceae، Spadisiflorole، راسته، تیره، خانواده، چمچمه، Phoenix dactylifera خرما، درخت خرما Phoenix dactylifera، Phoenix dactylifera درخت خرما،
لینک های مرتبط :


 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر